003745_Marit-Elise-Solbakken_BL-GK_Gildeskaal-e1528364583861.jpg

Den gilde omvei - sakteruta gjennom Gildeskål

Vi anbefaler å kjøre en liten omvei fra Kystriksveien når man kommer til Gildeskål, det seg være nordfra eller sørfra. Nordfra, fra Bodø og Saltstraumen, tar man av til Sandhornøya etter ca 35 km. Sørfra, ca 40 km etter Ørnes, tar man av i Skaugvollkrysset mot Inndyr og Sund. Ei ferge knytter øya sammen med fastlandet og man kommer tilbake til Kystriksveien ca 15 km fra utgangspunktet.

 

Opplev noen av Gildeskåls fineste tilbud på veien

Det er mange grunner til å roe ned farten litt når man kjører inn i Gildeskål, for her er det mange steder dere ikke ønsker å gå glipp av. I Gildeskål finner du en av Norges lengste sydenstrender, et prisbelønnet arkitekttegnet fordypningsrom på en forblåst øy, et visningssenter for havbruk, en av Norges mest tradisjonsrike middelalderkirker, et ikonisk do (toalett) langs Kystriksveien og mye mer.

 
 
003722_Richard-J.-Varga_BL-GK_Gildeskaal-e1529498152294 (1).jpg
007422_Brynjar-Hilling_BL-GK_Gildeskaal-e1522933286604.jpg
 

Fastlandet - Inndyr

Visste du at du kan kjøre av Kystriksveien mot Inndyr og Sund, i Skaugvollkrysset?

På Inndyr utforsker du Salmon Center, spiser lunsj eller middag på Heimsjyen, drar videre for å besøke kirkestedet eller drikke kaffe og shoppe i sommerbutikken på prestegården hos Øy & Ørken med lokale produkter fra Fogg GildeskålJerngrytaBrudanger, Øy & Ørken og Linemor, før du tar ferga fra Sund til Horsdal på Sandhornøya.

Hos Gildeskål Vekst på Inndyr er det mulig å leie turutstyr for en rimelig penge.

På kirkestedet har Nordlandsmuseet guiding i gammelkirka hver hele time i sommerhalvåret fra kl 11.00 til og med kl 16.00. Utenom sesong er det mulig å bestille guiding for større grupper.

På fergestedet Sund kan du ta ferge over til Sandhornøy (Horsdal) og/eller til Sørarnøy. Bare husk å sjekke rutetidene på forhånd. Det er ikke så mange avganger i løpet av dagen.

Sandhornøy

På Sandhornøya kan du spise og drikke i kafeen hos Spar-butikken på Våg, besøke Blix-tunet eller vandre Blix-stien til Blix-bautaen, ta en stopp hos Hjertefølgerne i naturhuset, eller utforske alvebutikken hos Alvebakken, begge på Mårnes, før du drar til Langsanden og nyter den storslåtte naturen og atmosfæren på den langste sandstranda i området. Hva med et bad i det glassklare vannet? Friskt, men utrolig deilig etterpå.

På Langsanden er det toaletter og dusj (husk 10-kr mynter!).

Så kjører du tilbake til Kystriksveien over Sandhornøy-brua og kommer ut på Kjøpstad. Eller motsatt.

Ved brua over til Sandhornøya ligger nyoppussede Polar Spot Camp (gamle Fjordbua) som tilbyr overnatting, mat og fiskemuligheter.

Husk å sjekke fergetidene før du starter, det er kun noen få avganger om dagen.

 
 
 
 
 

Kommunikasjon

I en langstrakt kommune med flere øyer må du kanskje regne med forskjellige transportmidler for å komme deg fra A til B, men det er en flott måte å oppleve nordnorsk kyst på. Øyene bindes sammen med hurtigbåt, ferge eller broforbindelse (Sandhornøy), langs Kystriksveien er det flere avstikkere å velge i. Ruteplanlegger for turen din finner du på https://177.nordland.no

Verdt å vite om stoppesteder:
Sandhornøy: Våg hurtigbåtkai, Horsdal Ferjekai, Kjøpstad/Sandhornøy bru (rv 17)
Arnøyene: Sørarnøy hurtigbåtkai, Sørarnøy ferjekai
Øyer forøvrig: Sørvær (Fleinvær), Mevær( Fleinvær), Sør-Fugløy
Fastland: Sund Ferjekai, Inndyr, Skaugvollkrysset (rv 17), Kjøpstad/Sandhornøy bru (rv 17),